×

Pyszna "Zośka"



 Pyszna "Zośka"


 Ciasto śmietankowo-porzeczkowo- kajmakowe to pyszny deser, który zaskoczy swoją wyjątkową kombinacją smaków nawet najbardziej wymagającego smakosza. Połączenie słodkiej masy kajmakowej z kwaśnym  dżemem porzeczkowym tworzy świetną kompozycję smakową, a dodanie masy śmietanowej z mascarpone jest przyjemne dla podniebienia. Na dodatek przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, przygotuje je dosłownie każdy. Wierzch ciasta zdobią niesolone orzeszki ziemne. 
Pyszna "Zośka" idealnie sprawdzi się do popołudniowej weekendowej kawy lub na specjalne okazje. 



  SKŁADNIKI na blaszkę 24x24cm:  

  • 500ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g orzechów ziemnych niesolonych
  • kajmak lub masa krówkowa w puszce
  • herbatniki maślane i kakaowe - mieszać dowolnie
  • dżem z czarnej porzeczki 200g




  WYKONANIE:  

Do dużej miski wlać słodką śmietankę, dodać mascarpone oraz wsypać cukier puder. Całość ubić na sztywno, na najwyższych obrotach.





Dno wyłożonej papierem blaszki wyłożyć herbatnikami a na nich rozsmarować delikatnie połowę dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty). 





Na dżem wyłożyć i równo rozsmarować połowę kremu, na którym rozłożyć kolejną warstwę herbatników. 




Na herbatnikach rozsmarować  3-4 łyżki kajmaku lub masy krówkowej. 





Na kajmaku znów poukładać herbatniki, wyłożyć pozostały dżem i rozsmarować równo pozostałą masę. 




Na nią wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, na którym ponownie rozsmarować 3-4 łyżki kajmaku lub masy krówkowej.




 Orzeszki ziemne zmielić drobno za pomocą blendera i dla dekoracji posypać nimi wierzch ciasta. 




Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego!




Warstwy ciasta układać w kolejności:

1. herbatniki
2. dżem z czarnej porzeczki
3. masa śmietanowo-serowa
4. herbatniki
5. kajmak lub masa krówkowa
6. herbatniki
7. dżem z czarnej porzeczki
8. masa śmietanowo-serowa
9. herbatniki
10. kajmak lub masa krówkowa
11. orzeszki ziemne niesolone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger