Pyszna "Zośka"
Pyszna "Zośka"
Ciasto śmietankowo-porzeczkowo- kajmakowe to pyszny deser, który zaskoczy swoją wyjątkową kombinacją smaków nawet najbardziej wymagającego smakosza. Połączenie słodkiej masy kajmakowej z kwaśnym dżemem porzeczkowym tworzy świetną kompozycję smakową, a dodanie masy śmietanowej z mascarpone jest przyjemne dla podniebienia. Na dodatek przepis jest bardzo prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, przygotuje je dosłownie każdy. Wierzch ciasta zdobią niesolone orzeszki ziemne.
Pyszna "Zośka" idealnie sprawdzi się do popołudniowej weekendowej kawy lub na specjalne okazje.
SKŁADNIKI na blaszkę 24x24cm:
- 500ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g orzechów ziemnych niesolonych
- kajmak lub masa krówkowa w puszce
- herbatniki maślane i kakaowe - mieszać dowolnie
- dżem z czarnej porzeczki 200g
WYKONANIE:
Do dużej miski wlać słodką śmietankę, dodać mascarpone oraz wsypać cukier puder. Całość ubić na sztywno, na najwyższych obrotach.
Dno wyłożonej papierem blaszki wyłożyć herbatnikami a na nich rozsmarować delikatnie połowę dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowej roboty).
Na dżem wyłożyć i równo rozsmarować połowę kremu, na którym rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarować 3-4 łyżki kajmaku lub masy krówkowej.
Na kajmaku znów poukładać herbatniki, wyłożyć pozostały dżem i rozsmarować równo pozostałą masę.
Na nią wyłożyć ostatnią warstwę herbatników, na którym ponownie rozsmarować 3-4 łyżki kajmaku lub masy krówkowej.
Orzeszki ziemne zmielić drobno za pomocą blendera i dla dekoracji posypać nimi wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego!
Warstwy ciasta układać w kolejności:
1. herbatniki
2. dżem z czarnej porzeczki
3. masa śmietanowo-serowa
4. herbatniki
5. kajmak lub masa krówkowa
6. herbatniki
7. dżem z czarnej porzeczki
8. masa śmietanowo-serowa
9. herbatniki
10. kajmak lub masa krówkowa
11. orzeszki ziemne niesolone












Brak komentarzy:
Prześlij komentarz