×

Sernik pistacjowy... pyszny




Sernik pistacjowy


Zapraszam po przepis na pistacjowy sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. To sernik na ciasteczkowym spodzie z polewą czekoladową, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale też uzależnia swoim kremowym, pistacjowym smakiem. Polewa z gorzkiej czekolady świetnie współgra ze słodkim, wilgotnym sernikiem, nadając mu głębi czekoladowego smaku. Deser znika błyskawicznie, a co najlepsze? Jego przygotowanie jest prostsze niż Ci się wydaje!



  SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 24-26cm:  

  • 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
  • 4 średnie jajka - około 240 g po rozbiciu
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 150 g cukru - około 3/4 szklanki
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - około 40 g
  • 1 słoik pasty pistacjowej - 200g 

  POLEWA Z GORZKIEJ CZEKOLADY:  
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka

  SPÓD Z HERBATNIKÓW:  
  • 100 g masła
  • 200 g herbatników maślanych

  DO DEKORACJI:  

  • pistacje łuskane niesolone



  WYKONANIE:  

Herbatniki zmielić na drobny pył i dodać do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Całość wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Dno okrągłej blaszki o średnicy 24-26 cm wylepić równo masą ciasteczkową i włożyć, na czas robienia masy serowej do lodówki.



Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Kostkę masła o wadze 200 gramów roztopić w rondelku na minimalnej mocy lub w mikrofali. Nie doprowadzać masła do wrzenia, odstawić do przestudzenia. 

W misce umieścić razem: ser twarogowy z wiaderka, 4 jajka, roztopione i przestudzone masło (może być jeszcze lekko ciepłe), 150 gramów cukru, saszetkę proszku budyniowego bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) i pastę pistacjową. Jeśli użyjemy rzadszego twarogu mielonego do serników, to zamiast jednej saszetki budyniu, należy wsypać dwie.  Całość dobrze, ale krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.

Wskazówka!
Zamiennie, zamiast budyniu do masy można dodać 40 g skrobi ziemniaczanej razem z aromatem do ciasta o smaku waniliowym lub śmietankowym.




Blachę z herbatnikami wyjąć z lodówki i wylać na nie gęstą masę sernikową.  Formę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowej półce z grzaniem góra / dół. Piec przez 50 minut piec w 180 stopniach, a przez kolejne 30 minut w temp. 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim sernik jeszcze przynajmniej przez 10 minut. Potem stopniowo uchylać drzwiczki coraz szerzej, aż do wyjęcia formy. Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. 

Wskazówka!
Nie otwierać drzwi piekarnika podczas pieczenia sernika!



Po całkowitym przestudzeniu sernik umieścić w lodówce na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przygotować polewę z gorzkiej czekolady: do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę, rozpuścić i polać schłodzone ciasto. Dla dekoracji wierzch sernika posypać rozdrobnionymi, niesolonym pistacjami.
Wskazówka!
Jeśli sernik będziemy kroić od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie miał on konsystencję gęstego budyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger