×

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i koperku



Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki 

i koperku



  SKŁADNIKI:  

  • ​1 mała główka kapusty pekińskiej
  • ​1 duża lub 2 średnie marchewki
  • ​pęczek świeżego koperku
  • ​1 mała cebula biała lub czerwona
  • ​2-3 łyżki majonezu 
  • ​3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego greckiego
  • ​1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • ​1 łyżeczka cukru lub innej substancji słodzącej, np. miodu
  • ​sól i świeżo mielony pieprz do smaku





  WYKONANIE:  

Kapustę pekińską umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połowę jeszcze raz na wzdłuż na połowę i drobno poszatkować w cienkie paski.



 Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dowolną cebulę obrać, przeroić na ćwiartki i bardzo cienko posiekać. W dużej misce połączyć poszatkowaną kapustę, startą marchew, posiekaną cebulę i posiekany drobno koperek.



Przygotować sos w małej miseczce: dodać śmietanę lub jogurt, majonez, sok z cytryny lub ocet oraz cukier. Doprawić solą i pieprzem. 



Sos wlać do warzyw i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.

​Wskazówka!
W lżejszej wersji użyć samego jogurtu naturalnego i zrezygnować ze śmietany oraz majonezu.



Surówkę odstawić na minimum 15-30 minut do "przegryzienia się", ponieważ wtedy jest najlepsza.

​Wskazówka!
Aby sałatka była chrupka należy nie mieszać surówki zbyt długo po dodaniu soli i soku z cytryny, aby kapusta za bardzo nie zmiękła i nie puściła za dużo wody.



Podawać dowolnie: samodzielnie lub z drugim daniem obiadowym.




PRZEPIS DO DRUKU TUTAJ:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger