Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i koperku
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki
i koperku
SKŁADNIKI:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 duża lub 2 średnie marchewki
- pęczek świeżego koperku
- 1 mała cebula biała lub czerwona
- 2-3 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego greckiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru lub innej substancji słodzącej, np. miodu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Kapustę pekińską umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połowę jeszcze raz na wzdłuż na połowę i drobno poszatkować w cienkie paski.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dowolną cebulę obrać, przeroić na ćwiartki i bardzo cienko posiekać. W dużej misce połączyć poszatkowaną kapustę, startą marchew, posiekaną cebulę i posiekany drobno koperek.
Przygotować sos w małej miseczce: dodać śmietanę lub jogurt, majonez, sok z cytryny lub ocet oraz cukier. Doprawić solą i pieprzem.
Sos wlać do warzyw i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
W lżejszej wersji użyć samego jogurtu naturalnego i zrezygnować ze śmietany oraz majonezu.
Surówkę odstawić na minimum 15-30 minut do "przegryzienia się", ponieważ wtedy jest najlepsza.
Wskazówka!
Aby sałatka była chrupka należy nie mieszać surówki zbyt długo po dodaniu soli i soku z cytryny, aby kapusta za bardzo nie zmiękła i nie puściła za dużo wody.
Podawać dowolnie: samodzielnie lub z drugim daniem obiadowym.











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz