×

Surówka z kapusty pekińskiej, pora i koperku



Surówka z kapusty pekińskiej, pora i koperku


Surówka z kapusty pekińskiej, pora i koperku to pyszny, chrupiący oraz zdrowy dodatek do obiadu lub dań z grilla. Kapusta pekińska jest bowiem warzywem idealnym na surówki. Nie wymaga obróbki cieplnej i jest chrupka, a jej łagodny smak świetnie łączy się z wyrazistymi dodatkami, np. właśnie z pikantnym porem. Do tego prosty sos z majonezu i śmietany. Smacznego! 


  SKŁADNIKI:  

  • 1/2 dużej główki kapusty pekińskiej lub 1 mała
  • 1/2 średniego pora lub 1 mniejszy
  • 2 łyżki kopru posiekanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku



  WYKONANIE:  

Kapustę pekińską pokroić na cienkie paseczki. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki, a większego w półtalarki, sparzyć go na sitku wrzątkiem.


 

Pekinkę i rzodkiewkę wrzucić do większej miski. Dodać delikatnie odciśnięty z nadmiaru wody por.



Do surówki dodać majonez i śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem. Całość skropić octem winnym. Wymieszać.



 Na koniec wsypać drobno posiekany koperek, ja dodałam mrożony, ponieważ co roku mrożę w zamrażarce jego nadmiar z ogrodu. Całość ponownie, dokładnie wymieszać.


 

Spróbować i ewentualnie doprawić. Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger