Surówka z kapusty pekińskiej, pora i koperku
Surówka z kapusty pekińskiej, pora i koperku to pyszny, chrupiący oraz zdrowy dodatek do obiadu lub dań z grilla. Kapusta pekińska jest bowiem warzywem idealnym na surówki. Nie wymaga obróbki cieplnej i jest chrupka, a jej łagodny smak świetnie łączy się z wyrazistymi dodatkami, np. właśnie z pikantnym porem. Do tego prosty sos z majonezu i śmietany. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1/2 dużej główki kapusty pekińskiej lub 1 mała
- 1/2 średniego pora lub 1 mniejszy
- 2 łyżki kopru posiekanego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Kapustę pekińską pokroić na cienkie paseczki. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić na cienkie talarki, a większego w półtalarki, sparzyć go na sitku wrzątkiem.
Pekinkę i rzodkiewkę wrzucić do większej miski. Dodać delikatnie odciśnięty z nadmiaru wody por.
Do surówki dodać majonez i śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem. Całość skropić octem winnym. Wymieszać.
Na koniec wsypać drobno posiekany koperek, ja dodałam mrożony, ponieważ co roku mrożę w zamrażarce jego nadmiar z ogrodu. Całość ponownie, dokładnie wymieszać.
Spróbować i ewentualnie doprawić. Smacznego!











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz