Jabłuszka tarte w słoikach... idealne na szarlotkę lub do ryżu z jabłkami... z przepiśnika mojej mamy
Jabłka tarte do słoików
Przepis banalnie prosty: potrzebna jest dowolna ilość jabłek, które ścieramy na tarce o dużych oczkach (przy dużych ilościach radzę się wspomóc jakimś blenderem lub rozdrabniaczem, który ma opcję dużych oczek). Następnie ręcznie wyciskamy sok i tu radzę ubrać rękawiczki, bo po wszystkim nie domyjecie dłoini przez tydzień. Wyciśnięte jabłka układamy ciasno w wyparzonych słoikach i zakręcamy. Nie dodajemy żadnego cukru, tylko jabłka, które i tak puszczą jeszcze trochę soku w trakcie pasteryzowania. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20-30 min. Takie jabłuszka możecie użyć do szarlotki, np. takiej jak tu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz