×

Ogóreczki konserwowe prawdziwej wiejskiej kuchary - cioci Heli

Ogóreczki konserwowe cioci Heli (Babińskiej)


Składniki:

• ogórki - ilość dowolna

Zalewa:
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)

Dodatki:
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe , marchewka


Wykonanie:
Ogórki zalać bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku, ja dodatkowo daję marchewkę do dekoracji, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 10 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger