×

Mamo, kiedy zrobisz gołąbki?

Wczoraj syn zapytał: "Mamo, kiedy zrobisz gołąbki?". Przecież niedawno były - odpowiedziałam zdziwiona, a On na to: "Ale nie takie, takie siekane". 
Aha! To do dzieła:

Gołąbki siekane

Składniki:
  • 1kg kapusty białej
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 szkl. ryżu
  • 1 /2 szkl. kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól. pieprz, przyprawa uniwersalna 
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego
  • mąka
  • koncentrat pomidorowy
  • koperek
Wykonanie: 
Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy resztę składników (ryż surowy!. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Formujemy średnie gołąbki (podczas duszenia podwoją objętość) i obtaczamy w mące. Obsmażamy z obu stron na złoto. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, by je przykryła, dodajemy kostki rosołowe i przecier. Dusimy 1-1/5 godziny na początku na dużym a potem na małym ogniu, żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby podlewamy wodą. Powstały sos zagęszczamy mąką.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger