Krówka
Krówka
Ciasto:- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 250g poszatkowanego masła
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 500ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- śmietan fix
- 1 torebka kawy zbożowej Anatol
- płatki migdałowe
- gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300g
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i umieścić w lodówce na min, 30 min. Ciastem wyłożyć formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. ok. 20x30cm. Po nakłuwać widelcem i piec 10 min w temp. 170 stopni. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Studzimy.
Poncz: Zaparzamy kawę zbożową w 1/2 szklanki wody.
Masa: Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Dolne ciasto nasączamy delikatnie Anatolem. Następnie wykładamy masę śmietanową, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, który też nasączamy kawą zbożową. Na gotowe ciasto wykładamy masę krówkową, a całość posypu- jemy uprażonymi wcześniej na suchej patelni migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz