Pierogi ze szpinakiem i twarogiem w sosie czosnkowym
po kolei zebrane z różnych źródeł przepisy kulinarne. Tym razem są to
pierogi ze szpinakiem i twarogiem w sosie czosnkowym z kiełbaską.
Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że można się nimi zajadać... a jednak😀😀😀
Ciasto pierogowe:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki (dodatkowo do podsypywania)
- 1 pełną szklankę wrzątku
- 1 jajko
Na farsz:
- 250g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 250g białego sera dowolnego (tylko w kostce żeby miał mało wody w sobie)
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka masła
- sól, pieprz
Na sos:
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 litra bulionu
- 1 Łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżka masła
Przygotowanie farszu:
Szpinak kroimy drobno w paski lub rozmrażamy. Ser mielimy jeden raz. Na patelni rozgrzewamy masło i
dodajemy przeciśnięty lub skrojony drobno czosnek. Podsmażamy krótko i dodajmy szpinak. Smażymy na
małym ogniu do odparowania wody. Dodajemy ser i dokładnie
mieszamy. Wyłączamy gaz i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Uwaga! Dobrze jest dodać sporo pieprzu, aby nadać farszowi zdecydowany pikantny smak. Odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta pierogowego:
Wysypujemy mąkę i w środku robimy spore zagłębienie. Wlewamy wrzątek i nożem zagarniamy mąkę z brzegów
do środka - w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze
do pierogów. Znów robimy dziurkę w środku i
wbijamy jajko. Podobnymi ruchami noża mieszamy je z mąką. Zagniatamy ciasto ręcznie na
jednolitą masę, tak aby ładnie odchodziło od rąk. W razie czego podsypać
niewielką ilością mąki. Rozwałkować cienko ciasto na ok. 5m. Wykrawamy koła, napełniamy
łyżeczką farszu i sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy na
osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy
cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej wody. Przekładamy na sito do
odcedzenia. Gotowe!
Przygotowujemy sos:
Do niewielkiego garnka wlewamy bulion lub robimy z
kostki. Obieramy kilka ząbków czosnku i wkładamy do garnka. Gotujemy ok 10 min.
Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogniu. Do kubka wkładamy
2-3 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy
do gotującego się sosu cały czas mieszając. Gotujemy ok. 2 minut i doprawiamy
do smaku. Gotujemy pierogi i polewamy gorącym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz