×

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem w sosie czosnkowym


W moim ogrodzie szpinak jak zwykle obrodził, dlatego jak co roku testuję 
po kolei zebrane z różnych źródeł przepisy kulinarne. Tym razem są to 
pierogi ze szpinakiem i twarogiem w sosie czosnkowym z kiełbaską.
 Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że można się nimi zajadać... a jednak😀😀😀

 

 
  
Ciasto pierogowe:

  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki (dodatkowo do podsypywania)
  • 1 pełną szklankę wrzątku
  • 1 jajko
Na farsz:
  • 250g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 250g białego sera dowolnego (tylko w kostce żeby miał mało wody w sobie)
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła
  • sól, pieprz
 Na sos:
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 litra bulionu
  • 1 Łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła

Przygotowanie farszu: 
Szpinak kroimy drobno w paski lub rozmrażamy. Ser mielimy jeden raz. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przeciśnięty lub skrojony drobno czosnek. Podsmażamy krótko i dodajmy szpinak. Smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Uwaga! Dobrze jest dodać sporo pieprzu, aby nadać farszowi zdecydowany pikantny smak. Odstawiamy do ostudzenia.  

Przygotowanie ciasta pierogowego:
Wysypujemy mąkę i w środku robimy spore zagłębienie. Wlewamy wrzątek i nożem zagarniamy mąkę z brzegów do środka - w ten sposób robi się ciasto zaparzane, które jest najlepsze do pierogów. Znów robimy dziurkę w środku i wbijamy jajko. Podobnymi ruchami noża mieszamy je z mąką. Zagniatamy ciasto ręcznie na jednolitą masę, tak aby ładnie odchodziło od rąk. W razie czego podsypać niewielką ilością mąki. Rozwałkować cienko ciasto na ok. 5m. Wykrawamy koła, napełniamy łyżeczką farszu i sklejamy. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy cedzakiem i na chwilę wkładamy do zimnej wody. Przekładamy na sito do odcedzenia. Gotowe!

Przygotowujemy sos:
Do niewielkiego garnka wlewamy bulion lub robimy z kostki. Obieramy kilka ząbków czosnku i wkładamy do garnka. Gotujemy ok 10 min. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogniu. Do kubka wkładamy 2-3 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Gotujemy ok. 2 minut i doprawiamy do smaku. Gotujemy pierogi i polewamy gorącym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger