×

Specjalność sąsiedzkiego grilla - pizza pieczona na szamocie

 
Na naszym ostatnim grillu u sąsiadów królowała pizza, ale zupełnie nietypowa, 
bo pieczona na grillu na kamieniu szamotowym. Ciasto drożdżowe cienko rozwałkowane i pieczone w ten sposób smakowało jak pizza z pieca 
lub maca. Nadzienie dowolne. Moja sąsiadka Justyna przygotowała wiele składników  do wyboru: pieczarki, szynka, boczek, pomidory, ananas, kukurydza, ser żółty itp. Zajadaliśmy się wszyscy aż nam się uszy trzęsły😉


  Składniki na ciasto - na 6 sztuk o śr. 25 cm:
  • 40g świeżych drożdży
  • 300ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli i cukru
  • 2 łyżki oliwy
Dodatki do wersji hawajskiej:
  • ananasy skrojone w kostkę
  • szynka pokrojona dowolnie
  • kukurydza
  • oregano
  • ser żółty
  • sos pomidorowy
Dodatki do wersji klasycznej:
  • pieczarki skrojone w plasterki
  • szynka skrojona dowolnie
  • oliwki skrojone w talarki
  • pomidory skrojone w plastry
  • ser żółty 
  • sos pomidorowy
Dodatki do wersji wiejskiej:
  • podłużne plastry boczku
  • cebula skrojona w talarki
  • pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • ser żółty
  • sos śmietanowy
Dodatki do wersji włoskiej:
  • 1 kulka mozzarelli 125g
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia - listki
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:
  • 4 pomidory
  • sól. pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Sos śmietanowy:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany  18%
  • sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozkruszyć i umieścić w misce. Wlać wodę (bardzo ciepłą, ale nie gorącą), dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, aż rozczyn urośnie. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wymieszać. Wyrabiać mikserem lub ręką ok. 10-15 min, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Po tym czasie szybko zagnieść wyrośnięte ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować placki po kolei na desce, podsypując mąką. Smarować dolnym sosem i nakładać wybrane składniki. Gdy placki podrosną, po około 10 minutach zsunąć pizzę na rozgrzany  kamień szamotowy na grillu. Przykryć pokrywą grill. Piec ok. 10-15 minut. Zbyt długie pieczenie powoduje, że ciasto wysusza się i twardnieje.

Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka razem z pozostałymi składnikami sosu. Gotować ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować.

Sos śmietanowy: Pokrój drobno szalotkę i wrzuć na lekko rozgrzane masło. Nie może się zbrązowić. Następnie wrzuć na kilka sekund czosnek skrojony drobniutko. Teraz dodaj 1 łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie. Wlej bardzo powoli śmietanę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Mieszaj do zgęstnienia sosu. Dopraw przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger