Specjalność sąsiedzkiego grilla - pizza pieczona na szamocie
Na naszym ostatnim grillu u sąsiadów królowała pizza, ale zupełnie nietypowa,
bo pieczona na grillu na kamieniu szamotowym. Ciasto drożdżowe cienko rozwałkowane i pieczone w ten sposób smakowało jak pizza z pieca
lub maca. Nadzienie dowolne. Moja sąsiadka Justyna przygotowała wiele składników do wyboru: pieczarki, szynka, boczek, pomidory, ananas, kukurydza, ser żółty itp. Zajadaliśmy się wszyscy aż nam się uszy trzęsły😉
Składniki na ciasto - na 6 sztuk o śr. 25 cm:
- 40g świeżych drożdży
- 300ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 2 łyżki oliwy
Dodatki do wersji hawajskiej:
- ananasy skrojone w kostkę
- szynka pokrojona dowolnie
- kukurydza
- oregano
- ser żółty
- sos pomidorowy
Dodatki do wersji klasycznej:
- pieczarki skrojone w plasterki
- szynka skrojona dowolnie
- oliwki skrojone w talarki
- pomidory skrojone w plastry
- ser żółty
- sos pomidorowy
Dodatki do wersji wiejskiej:
- podłużne plastry boczku
- cebula skrojona w talarki
- pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- ser żółty
- sos śmietanowy
Dodatki do wersji włoskiej:
- 1 kulka mozzarelli 125g
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia - listki
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 4 pomidory
- sól. pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Sos śmietanowy:
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozkruszyć i umieścić w misce. Wlać wodę (bardzo ciepłą, ale nie gorącą), dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min, aż rozczyn urośnie. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wymieszać. Wyrabiać mikserem lub ręką ok. 10-15 min, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Po tym czasie szybko zagnieść wyrośnięte ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować placki po kolei na desce, podsypując mąką. Smarować dolnym sosem i nakładać wybrane składniki. Gdy placki podrosną, po około 10 minutach zsunąć pizzę na rozgrzany kamień szamotowy na grillu. Przykryć pokrywą grill. Piec ok. 10-15 minut. Zbyt długie pieczenie powoduje, że ciasto wysusza się i twardnieje.
Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka razem z pozostałymi składnikami sosu. Gotować ok. 15 min., co jakiś czas mieszając. Na koniec zmiksować.
Sos śmietanowy: Pokrój drobno szalotkę i wrzuć na lekko rozgrzane masło. Nie może się zbrązowić. Następnie wrzuć na kilka sekund czosnek skrojony drobniutko. Teraz dodaj 1 łyżkę mąki i wymieszaj dokładnie. Wlej bardzo powoli śmietanę, która powinna mieć temperaturę pokojową. Mieszaj do zgęstnienia sosu. Dopraw przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz