×

Pierogi z kapustą kiszoną i płuckami mojej mamy

Jak dobrze mieć sąsiada, który potrafi człowieka uszczęśliwić. 
Tym razem otrzymaliśmy od niego "blondynkę". 
Tak u nas na wsi potocznie nazywane jest mięsko ze świnki. 
Skorzystałam znów z okazji, że moja mama jest u mnie i namówiłam Ją 
na wykonanie Jej specjalności, czyli pierogów z kapustą kiszoną i płuckami...
 nie muszę pisać, że smakowały wszystkim... nawet sąsiadom, 
którzy nie znali takich smaków.


 

Pierogi z kapustą kiszoną i płuckami

Ciasto na pierogi:
  • mąka zwykła lub pszenna
  • woda
  • sól (do gotowania)
Wykonanie:
Mąkę zalewamy w miarę bardzo ciepłą, ale nie gorącą wodą, dzięki temu ciasto jest elastyczne.  Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę. Formujemy pierogi , wycinamy krążki z rozwałkowanego ciasta i nakładamy na nie farsz i sklejamy z falbanką. 
 
Nadzienie:
  • 1kg płucek wieprzowych
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • sól i pieprz 
  • 2 rosołki w kostce
  • 2 jajka
Wykonanie:
Płucka należy dokładnie umyć odkroić twardsze kawałki. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą. Odstawić na jakieś pół godziny. Po tym czasie ponownie wypłukać. Cebulkę obrać, pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą. Zagotować wodę w dość dużym garnku dodać 2 rosołki w kostce, włożyć płucka i ugotować je do miękkości. Początkowo płuca zachowują się tak, jakby chciały wyjść z garnka, wypływają nad wodę, więc co jakiś czas należy je obrócić aby w miarę równomiernie się gotowały. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone płucka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. Kleić pierogi i gotować w osolonej wodzie. Gotowe można okrasić podsmażoną cebulką. My lubimy podsmażane na patelni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger