Żeberka w sosie barbecue "prezesa" Jarka
Żeberka w sosie barbecue
Nie ma to jak grillowanie z dobrym towarzystwem i jeszcze lepszym jedzonkiem. My grillowaliśmy wczoraj rodzinnie 8 godzin. Zaliczyliśmy 2 spacerki i przygotowaliśmy mnóstwo pyszności. Jednym z hitów kulinarnych był kociołek z żeberkami w sosie barbecue przygotowany przez naszego kolegę - "prezesa" Jarka. Mówię Wam... pyszności! Po prostu palce można... naprawdę oblizywać... mniam!
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg żeberek
- 100-150 ml coca-soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- kilka cebul
- 1 mały czosnek
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz, chili
- dowolne przyprawy, np. cząber, tymianek, rozmaryn
WYKONANIE:
Żeberka pokroić na paski, posolić i popieprzyć. Jedną łyżkę sosu sojowego wymieszać z ketchupem i drobno startym czosnkiem. Posmarować marynatą żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia obtoczyć delikatnie w mace i krótko obsmażyć na odrobinie oleju wraz z cebulką. Żeberka można upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temp. 200 stopni przez 1 1/2 godziny. Można też piec w kociołku na ognisku przynajmniej godzinę lub do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz