×

Jagodzianki... wreszcie się doczekałem

Jagodzianki

Składniki:
  • 500g mąki
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szklanka cukru
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
  • 75g bardzo miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • jagody
  • cukier
  • jajko rozkłócone do posmarowania wierzchu
Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła
  • mąka
  • cukier 
Wykonanie: 
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, mieszamy. Do mąki dodajemy miękkie masło, jajka, ekstrakt waniliowy i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek i odrywamy po kawałku tworząc kulki. Każdą spłaszczamy i rozciągamy tworząc owalny prostokąt. Nakładamy jagody z łyżeczką cukru. Zlepiamy i formujemy owalne bułeczki. Lekko spłaszczamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i nakładamy kruszonkę. Kruszonkę robimy ugniatając mąkę, masło i cukier do momentu aż składniki się połączą i będą się tworzyć okruchy. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a kiedy podrosną pieczemy w piekarniku bez termoobiegu 30-35 min. W temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger