Jagodzianki... wreszcie się doczekałem
Jagodzianki
Składniki:
- 500g mąki
- 3 dag drożdży
- 100 ml mleka
- 1/2 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 75g bardzo miękkiego masła
- cukier waniliowy
- jagody
- cukier
- jajko rozkłócone do posmarowania wierzchu
- 1/2 kostki masła
- mąka
- cukier
Wykonanie:
W
ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Mąkę przesiewamy do miski,
dodajemy cukier, sól, mieszamy. Do mąki dodajemy miękkie masło, jajka, ekstrakt
waniliowy i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż
stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Ciasto zostawiamy do
wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Z
ciasta formujemy wałek i odrywamy po kawałku tworząc kulki. Każdą spłaszczamy i
rozciągamy tworząc owalny prostokąt. Nakładamy jagody z łyżeczką cukru.
Zlepiamy i formujemy owalne bułeczki. Lekko spłaszczamy, smarujemy rozkłóconym
jajkiem i nakładamy kruszonkę. Kruszonkę robimy ugniatając mąkę, masło i cukier
do momentu aż składniki się połączą i będą się tworzyć okruchy. Pozostawiamy do
wyrośnięcia, a kiedy podrosną pieczemy w piekarniku bez termoobiegu 30-35 min. W
temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz