Ogóreczki konserwowe prawdziwej wiejskiej kuchary - cioci Heli
Ogóreczki konserwowe cioci Heli (Babińskiej)
Składniki:
• ogórki
- ilość dowolna
Zalewa:
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)
Dodatki:
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
Zalewa:
• 1 szklanka octu 10%
• 5 szklanek wody
• 1 płaska łyżka soli
• 5 czubatych łyżek cukru (można dodać więcej cukru, wg uznania)
Dodatki:
• gorczyca
• ziele angielskie
• kwiat kopru z nasionami
• pieprz w ziarnach
• korzeń chrzanu
• czosnek
• liście laurowe , marchewka
Wykonanie:
Ogórki zalać
bardzo zimną wodą, pozostawić na 30 min. Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić do
góry dnem. Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela
angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu, liść laurowy, 2 łyżeczki
gorczycy, po 2 pokrojone ząbki czosnku. Umyte osączone ogórki ułożyć w słoiku,
ja dodatkowo daję marchewkę do dekoracji, zalać letnią zalewą. Pasteryzować 10 min od zagotowania, wyjąć gorące, ustawić
do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz