Mamo, kiedy zrobisz gołąbki?
Wczoraj syn zapytał: "Mamo, kiedy zrobisz gołąbki?". Przecież niedawno były - odpowiedziałam zdziwiona, a On na to: "Ale nie takie, takie siekane".
Aha! To do dzieła:
Gołąbki siekane
Składniki:
- 1kg kapusty białej
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 szkl. ryżu
- 1 /2 szkl. kaszy manny
- 2 jajka
- sól. pieprz, przyprawa uniwersalna
- 2 kostki rosołowe
- 4 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego
- mąka
- koncentrat pomidorowy
- koperek
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy resztę
składników (ryż surowy!. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Formujemy
średnie gołąbki (podczas duszenia podwoją objętość) i obtaczamy w mące.
Obsmażamy z obu stron na złoto. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, by je
przykryła, dodajemy kostki rosołowe i przecier. Dusimy 1-1/5 godziny na początku na dużym a potem na małym ogniu, żeby się nie przypaliły. W razie
potrzeby podlewamy wodą. Powstały sos zagęszczamy mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz