×

Ogórki z papryką w słodko-kwaśnej zalewie


Ogórki z papryką w słodko-kwaśnej zalewie
 

  SKŁADNIKI:  

  • 4 kg ogórków (ja zwykle wykorzystuję te większe)
  • 4 duże cebule
  • 4 papryki czerwone (jak ktoś lubi można dać żółtą)

  NA SOLANKĘ:  

  • 12 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • duża garść gorczycy

  NA ZALEWĘ:  

  • 4 szklanki wody
  • 3 szklanki octu
  • 3 i 1/2 szklanki cukru
  • ziele angielskie (3 - 4 ziarenka na słoik)
  • pieprz w ziarenkach (6 - 8 ziarenek na słoik)


   WYKONANIE:   

Papryki oczyścić z ogonka i nasion. Pokroić wzdłuż na paseczki. Ogórkom odkroić końcówki. Zrobić solankę, czyli wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia.  Następnie, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i zalać na 2 godziny zimną solanką. Cebule pokroić w plastry lub piórka i sparzyć. Do słoików układać ogórki, cebule i paprykę. Gorczycę z solanki powrzucać po równo do każdego słoika. Wszystkie składniki zalewy razem zagotować. Do każdego słoika wrzucić 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 6 - 8 ziarenek pieprzu (tych z zalewy), a następnie zalać ogórki gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 5-7 minut.




WYDRUKUJ PRZEPIS:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger