Ogórki z papryką w słodko-kwaśnej zalewie
Ogórki z papryką w słodko-kwaśnej zalewie
SKŁADNIKI:
- 4 kg ogórków (ja zwykle wykorzystuję te większe)
- 4 duże cebule
- 4 papryki czerwone (jak ktoś lubi można dać żółtą)
NA SOLANKĘ:
- 12 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- duża garść gorczycy
Papryki oczyścić z ogonka i nasion. Pokroić wzdłuż na paseczki. Ogórkom odkroić końcówki. Zrobić solankę, czyli wszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Następnie, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ogórki dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i zalać na 2 godziny zimną solanką. Cebule pokroić w plastry lub piórka i sparzyć. Do słoików układać ogórki, cebule i paprykę. Gorczycę z solanki powrzucać po równo do każdego słoika. Wszystkie składniki zalewy razem zagotować. Do każdego słoika wrzucić 3-4 ziarenka ziela angielskiego i 6 - 8 ziarenek pieprzu (tych z zalewy), a następnie zalać ogórki gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 5-7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz