Karkówka pieczona w plastrach... prosta i pyszna
Karkówka pieczona w plastrach
SKŁADNIKI :
- 700-800 g karkówki wieprzowej (karczku)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
- 2 duże ząbki czosnku
- Przyprawa do karkówki lub Przyprawa do mięsa wieprzowego
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka
WYKONANIE:
Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1-1,5 cm a potem jeszcze na pół. Oprószyć je solą i pieprzem. Paprykę oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki pokroić w plasterki. Jeśli są bardzo duże pokroić w półplasterki. W naczyniu żaroodpornym układać mięso naprzemiennie z pozostałymi składnikami i przesypując dowolną przyprawą, czy to do karkówki, czy to do mięsa wieprzowego. Całość podlać do połowy z wodą. Obrać ząbki czosnku i oberwać listki rozmarynu od gałązki. Ułożyć je na wierzchu. Nakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zrumieni i soki lekko odparują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz