×

Karkówka pieczona w plastrach... prosta i pyszna

 

Karkówka pieczona w plastrach 

  SKŁADNIKI :  
  • 700-800 g karkówki wieprzowej (karczku)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Przyprawa do  karkówki lub  Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka

   WYKONANIE:   

Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1-1,5 cm a potem jeszcze na pół. Oprószyć je solą i pieprzem.  Paprykę oczyścić i pokroić w wąskie paseczki. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Marchewki pokroić w plasterki. Jeśli są bardzo duże pokroić w półplasterki. W naczyniu żaroodpornym układać mięso naprzemiennie z pozostałymi składnikami i przesypując dowolną przyprawą, czy to do karkówki, czy to do mięsa wieprzowego. Całość podlać do połowy z wodą. Obrać ząbki czosnku i oberwać listki rozmarynu od gałązki. Ułożyć je na wierzchu.  Nakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1 i 1/2 godziny, następnie zdjąć przykrycie, zwiększyć temp. do 220 stopni C i piec jeszcze przez ok. 15 minut aż mięso się zrumieni i soki lekko odparują.




WYDRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger