×

Fale Dunaju ze śliwkami

Fale Dunaju
Ciasto z przepisu mojej cioci Heli Nowak

Ciasto:
  • 1 margaryna (250 g)
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. maki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 1/5 szkl. oleju
  • aromat rumowy
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijamy jajka i ucieramy. Mąkę przesianą z proszkiem dodajemy stopniowo, olej i na końcu aromat rumowy. Kiedy ciasto będzie gotowe dzielimy na 2 części: 1 zostaje bez zmian, a do 2 dodajemy kakao i mleko i ucieramy. Na blaszkę dajemy najpierw ciasto kremowe a na nie ciasto kakaowe. Śliwki przekrajamy na pół i częścią krojoną obtaczamy w mące, układamy na ciasto w niewielkich odstępach i lekko dociskamy do dna blaszki. Pieczemy ok. 40 min.
 
Krem:
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • kostka masła

Polewa:

  • 1 czekolada mleczna
  • 3/4 czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:
  • śliwki 
Krem: budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i przestudzony utrzeć z masłem. Czekolady wraz z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Na przestudzone ciasto wykładamy równo masę budyniowa i na wierzchu robimy esy floresy z polewy. Ciasto studzimy w lodówce przez ok. 2 godz, ale najlepsze na następny dzień... takie wilgotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger