Fale Dunaju ze śliwkami
Fale Dunaju
Ciasto z przepisu mojej cioci Heli Nowak
Ciasto:
Krem:
Polewa:
Dodatkowo:
- 1 margaryna (250 g)
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. maki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1/5 szkl. oleju
- aromat rumowy
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie
wbijamy jajka i ucieramy. Mąkę przesianą z proszkiem dodajemy stopniowo, olej i
na końcu aromat rumowy. Kiedy ciasto będzie gotowe dzielimy na 2 części: 1
zostaje bez zmian, a do 2 dodajemy kakao i mleko i ucieramy. Na blaszkę dajemy
najpierw ciasto kremowe a na nie ciasto kakaowe. Śliwki przekrajamy na pół i częścią krojoną obtaczamy w mące, układamy na ciasto w niewielkich odstępach i lekko dociskamy
do dna blaszki. Pieczemy ok. 40 min.
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 budyń waniliowy
- kostka masła
Polewa:
- 1 czekolada mleczna
- 3/4 czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- śliwki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz