Sos meksykański w słoikach koleżanki Moniki
Kochani, fajny sos dla zapracowanych.
Możecie go użyć nawet do zwykłych mielonych. Jednak najlepiej smakuje
z daniami typowo meksykańskimi np.: burrito z tortillą lub fajitas.
Oto przepisy:
Sos meksykański
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
Przyprawy:
Wykonanie:- 1 paprykę żółtą
- 1 paprykę czerwoną
- dodałam jeszcze 1 zieloną i 1 czerwoną (lubię paprykę i chciałam jej trochę więcej)
- 1 puszkę fasoli fioletowej z puszki
- 1 puszkę kukurydzy
- 6 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę (niekoniecznie - ja nie daję)
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 szkl. cukru
- 1 szk. soku z cytryny (świeży, trzeba 4-5 cytryn, zależy od wielkości i jakości)
- 2 łyżki soli
Pomidorki pokroić na ćwiartki, cebule w półtalarki i pogotować ok. 1 godz. Przestudzić
i zmiksować blenderem. Gotować wszystko razem jeszcze 1/2 godziny. Pasteryzować ok. 10 min.
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
Burrito z gotowym sosem meksykańskim ze słoika
Potrzebujesz:
- mięso mielone
- placki tortilli
- 3 ząbki czosnku
- sos ze słoika, czyli z mojego przepisu powyżej
Wykonanie:
Mięso mielone podsmaż na patelni i dodaj sos. Wetrzyj ząbki czosnku. Smaż aż będzie gorące. Placki tortilli podgrzewamy na patelni po kilkadziesiąt sekund z każdej ze stron, aż poczujesz że jest ciepła i łatwo się składa lub 10-20 sekund w mikrofali. Gorący farsz nakładamy na środek ciepłej tortilli, zwijamy
i smakujemy :-)
Fajitas z kurczakiem
Potrzebujesz:- 10 pszennych tortilli
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- gotowy sos ze słoika, czyli z mojego przepisu powyżej
- sałata lodowa
- sól i pieprz do smaku
- ser żółty do posypania
- olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
Marynata:
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 papryczki jalapeno, pozbawionej nasion i posiekanej, a jeśli nie posiadamy to pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotuj marynatę: Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do marynaty.
Dodaj kurczaka pokrojonego w nie za duże paseczki, obtocz go dokładnie. Włóż do lodówki i pozostaw tam na około
2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż
na patelni. Wykorzystaj olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek. Smaż z obu stron, aż kurczak będzie złocisty. Następnie wyjmij z
patelni i odstaw aby mięso odpoczęło. Możesz owinąć folią aluminiową. Gotowy sos meksykański ze słoika wrzuć na tę samą patelnie i podgrzewaj. Następnie dodaj do niego kurczaka. Tortillę podgrzej na patelni lub w mikrofali, rozłóż na niej sałatę lodową i nałóż sos. Wszystko posyp startym serem żółtym i zajadaj😋
Fajitas z kurczakiem i ryżem
- 1 pierś z kurczaka
- gotowy sos meksykański ze słoika, czyli z mojego przepis powyżej
- łyżka oliwy
- ½ litra bulionu z kurczaka
- 150 g ryżu (jeden woreczek)
- przyprawa fajitas lub zwykła gyros albo grillowa (co mamy w domu)
- świeża kolendra (ja nie używam, bo nie lubię jej charakterystycznego smaku i zapachu, dlatego zastępuję zwykłą natką pietruszki)
Wykonanie:
Na patelnię wrzuć ryż i podsmaż przez parę minut, do
momentu, aż zbrązowieje. Następnie wlej bulion z kurczaka na patelnię, wymieszaj wszystko i gotuj 20-30
minut, do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. W międzyczasie na drugiej patelni usmaż pierś z
kurczaka z cebulką. Pamiętaj aby wcześniej przyprawić pierś przyprawą faijtas. Gdy będzie już usmażony i gdy ryż wchłonie całą wodę
dodaj do niego kurczaka. Na koniec dodaj sos. Wymieszaj wszystko razem i
trzymaj na ogniu jeszcze parę minut. Tak przygotowany ryż rozłóż na podgrzanej tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz