×

Sos meksykański w słoikach koleżanki Moniki

Kochani, fajny sos dla zapracowanych.
Możecie go użyć nawet do zwykłych mielonych. Jednak najlepiej smakuje 
z daniami typowo meksykańskimi np.: burrito z tortillą lub fajitas. 
Oto przepisy: 

Sos meksykański

Składniki:
  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
Przyprawy:
  • 1 paprykę żółtą
  • 1 paprykę czerwoną
  • dodałam jeszcze 1 zieloną i 1 czerwoną (lubię paprykę i chciałam jej trochę więcej)
  • 1 puszkę fasoli fioletowej z puszki
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 6 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę (niekoniecznie - ja nie daję)
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szk. soku z cytryny (świeży, trzeba 4-5 cytryn, zależy od wielkości i jakości)
  • 2 łyżki soli
Wykonanie:
Pomidorki pokroić na ćwiartki, cebule w półtalarki i pogotować ok. 1 godz. Przestudzić 
i zmiksować blenderem. Gotować wszystko razem jeszcze 1/2 godziny. Pasteryzować ok. 10 min.



Burrito z gotowym sosem meksykańskim ze słoika

Potrzebujesz:
  • mięso mielone
  • placki tortilli 
  • 3 ząbki czosnku
  • sos ze słoika, czyli z mojego przepisu powyżej
Wykonanie:
Mięso mielone podsmaż na patelni i dodaj sos. Wetrzyj ząbki czosnku. Smaż aż będzie gorące.  Placki tortilli podgrzewamy na patelni po kilkadziesiąt sekund z każdej ze stron, aż poczujesz że jest ciepła i łatwo się składa lub 10-20 sekund w mikrofali. Gorący farsz nakładamy na środek ciepłej tortilli, zwijamy
i smakujemy :-)


Fajitas z kurczakiem
Potrzebujesz:
  • 10 pszennych tortilli
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • gotowy sos ze słoika, czyli z mojego przepisu powyżej
  • sałata lodowa
  • sól i pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania
  • olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
 Marynata:
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 papryczki jalapeno, pozbawionej nasion i posiekanej, a jeśli nie posiadamy to pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotuj marynatę: Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Dodaj kurczaka pokrojonego w nie za duże paseczki, obtocz go dokładnie. Włóż do lodówki i pozostaw tam na około 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż na patelni. Wykorzystaj olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek. Smaż z obu stron, aż kurczak będzie złocisty. Następnie wyjmij z patelni i odstaw aby mięso odpoczęło. Możesz owinąć folią aluminiową. Gotowy sos meksykański ze słoika wrzuć na tę samą patelnie i podgrzewaj. Następnie dodaj do niego kurczaka. Tortillę podgrzej na patelni lub w mikrofali, rozłóż na niej sałatę lodową i nałóż sos. Wszystko posyp startym serem żółtym i zajadaj😋 

 Fajitas z kurczakiem i ryżem

Potrzebujesz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • gotowy sos meksykański ze słoika, czyli z mojego przepis powyżej
  • łyżka oliwy
  • ½ litra bulionu z kurczaka
  • 150 g ryżu (jeden woreczek)
  • przyprawa fajitas lub zwykła gyros albo grillowa (co mamy w domu)
  • świeża kolendra (ja nie używam, bo nie lubię jej charakterystycznego smaku i zapachu, dlatego zastępuję zwykłą natką pietruszki)
Wykonanie:
Na patelnię wrzuć ryż i podsmaż przez parę minut, do momentu, aż zbrązowieje. Następnie wlej bulion z kurczaka na patelnię, wymieszaj wszystko i gotuj 20-30 minut, do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. W międzyczasie na drugiej patelni usmaż pierś z kurczaka z cebulką. Pamiętaj aby wcześniej przyprawić pierś przyprawą faijtas. Gdy będzie już usmażony i gdy ryż wchłonie całą wodę dodaj do niego kurczaka. Na koniec dodaj sos. Wymieszaj wszystko razem i trzymaj na ogniu jeszcze parę minut. Tak przygotowany ryż rozłóż na podgrzanej tortilli.


Zdjęcie ze strony: https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/na-bazie-tortilli/fajitas/item/294-fajitas-z-ryzem-i-kurczakiem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger