Karpatka mojego taty
... nie znam osoby, która by jej nie lubiła
Składniki:Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 litr mleka
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- masło lub margaryna
Wodę zagotować z
margaryną i szczyptą soli, dodać mąkę i energicznie mieszać, żeby się
nie przypaliło. Jak składniki się połączą, zdjąć z ognia i pozostawić do
ostygnięcia. Ostudzone ciasto rozetrzeć z mikserem, dodając po jednym
jajku. Ucierać 5 minut. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniuteńko
na blaszkach wysmarowanych dosyć mocno margaryną. Włożyć do nagrzanego
do 180 stopni piekarnika i piec 35-40 minut. Pozostawić w wyłączonym
piecyku ok. 10 minut, że troszkę wyschło.
Krem:
Mąkę, cukier waniliowy rozmieszać w 1 szklance mleka. resztę mleka
zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać mąkę z mlekiem,
chwilę pogotować energicznie mieszając. ostudzić. Margarynę ukręcić
mikserem na puch, dodawać po łyżce masy. Ucierać chwilę. Na jeden
ostudzony placek nałożyć masę, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Odstawić w zimne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz