Kopiec kreta w wykonaniu mojego syna
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kakao
- 230 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 500 ml śmietany 30% kremówki
- 2 fixy do śmietany
-
2 łyżeczki cukru pudru
tabliczka mlecznej czekolady ( startej na grubych oczkach) lub czekoladowe kropelki - 3 banany
- Wykonanie:
- Masło i mleko podgrzewamy, do rozpuszczenia margaryny dodajemy kakao, cukier, cukier waniliowy. Oddzielić białka od żółtek, ubić białka z solą, osobno żółtka. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masę z margaryny i kakao. Następnie dodać ubite żółtka, delikatnie mieszając kolejno dodawać stopniowo ubite białka, wymieszać. Tortownicę- 25 cm , smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, rozsmarowujemy łyżką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach; po tym czasie zostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ciasta wykrawamy jego środek (zostawiamy go na posypkę), zostawiając ok 1 cm z brzegu, oraz 1,5 cm u dołu, banany kroimy wzdłuż na pół, układamy w wykrojonym miejscu. Teraz masa: schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami, na końcu dodajemy czekoladę ( startą na tarce ) lub czekoladowe krople, delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na ciasto, tworząc kopułkę. Resztę ciasta które zostało po wydrążeniu kruszymy i posypujemy nim całą górę. Wkładamy na min. 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz