Placki z cukinii z sosem tzatziki
Składniki:
- 4 szklanki startej(na jarzynce) młodej cukinii ze skórką
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 mały ząbek czosnku(opcjonalnie)
- jogurt naturalny małe opakowanie
- cebula
- sól , pieprz , suszona bazylia
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
W dużej misce łączymy, startą cukinię z rozkłóconymi jajami i jogurtem,
dokładnie mieszamy, dodajemy cebulę, startą, rozgnieciony z solą lub przeciśnięty przez
praskę czosnek (możemy go całkowicie pominąć wówczas placuszki będą
delikatniejsze). Do masy dodajemy stopniowo mąkę a na sam koniec
przyprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią (około 1/4 łyżeczki
każdej z przypraw). Masa ma być dość gęsta, gdyby składniki nie chciały się ładnie połączyć a
ciasto wydawało się zbyt sztywne, dodajemy odrobinę zimnej wody lub
mleka. Oczywiście jeśli w drugą stronę , dodajemy mąkę. Cukinię solimy dopiero podczas smażenia. Placuszki rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju ( minimalna ilość). Z tej porcji wychodzi ok. 15-20 placków. Pamiętaj, że im mniejsze tym lepiej się pieką.
Sos tzatziki:
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 nieduży ogórek
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do miseczki wlać jogurt, usunąć pestki z
ogórka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do jogurtu. Czosnek
przepuścić przez praskę. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Sos świetnie komponuje się również z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz