×

Sezon na cukinie rozpoczęty, czyli CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI

 Składniki dla 2 osób:

  • 2 cukinie
  • 30 dag dowolnego mięsa mielonego (u mnie z szynki) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni pomidor
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • natka pietruszki 
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • po 1 łyżeczce bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki 
  • ½ łyżeczki tymianku
  • kilka kropli sosu tabasco (dla chętnych) 
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ i pozostawić  około 1cm po bokach. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą. Cebulę pokrojoną w niedużą kostkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Z papryk usunąć gniazda nasienne, czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut. Połówki cukinii posolić i napełnić farszem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C (do miękkości cukinii), po czym posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać  posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger