Niedzielne ciasto z truskawkami, które nie doczekało niedzieli
A czemu nie doczekało niedzieli?
Otóż, upiekłam je w sobotę i kiedy pracowaliśmy koło domu chciałam moim chłopcom zrobić przyjemność i do kawki przyniosłam gotowe ciasto, które oczywiście z apetytem wszyscy jedliśmy i jedliśmy,
i jedliśmy... tak nam zasmakowało he he.
Niedzielne ciasto z truskawkami
Ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- gotowy krem do karpatki
- 2 galaretki truskawkowe
- świeże truskawki
Wykonanie:
Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy. Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko
na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie smarować boków
formy. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto piec w okrągłej blaszce. Po ostudzeniu, przygotuj krem według przepisu na opakowaniu i wyłóż go na wierzch ciasta równo rozsmarowując. Na nim ułóż przekrojone na pół truskawki. Galaretki również przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź je i zalej ciasto. Następnie całość schłodź aż galaretki stężeją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz