Czekoladowe muffinki z malinami z mojego ogródeczka... mniam
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
- jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno
mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy
połączenia składników (nie dłużej). Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki
czekoladę lub dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200
stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy
foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce
babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy
około 20 -25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na
pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić
go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub
poukładać na kratce, żeby ostygły. Dekorujemy dowolnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz