Karkówka duszona w kapuście kiszonej, czyli mamuniu taki obiad to możesz mi robić co tydzień
Karkówka duszona w kapuście kiszonej,
czyli mamuniu taki obiad to możesz mi robić co tydzień
czyli mamuniu taki obiad to możesz mi robić co tydzień
Usłyszeć takie słowa od dziecka, to miód dla serca matki 💓💓💓
.
SKŁADNIKI:
- 1kg karkówki
- 1kg kapusty kiszonej
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 500ml bulionu
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 cebule
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
SKŁA
MARYNATA:
- 8 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu płynnego
- 2 łyżki musztardy chrzanowej lub dijon
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 /2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
WYKONANIE:
Karkówkę
pokroić w plastry.
Do miski,
w której będziemy marynować karkówkę wlać 8 łyżek oleju, dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę, miód, musztardę, sól, pieprz i paprykę.
Wszystkie
składniki marynaty wymieszać razem i obtoczyć w niej plastry mięsa.
Przykryć i
odstawić do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Kapustę
opłukać w zimnej wodzie, pokroić na drobniejsze kawałki. Ja dodałam kapustę kiszoną z marchewką, którą kupiłam w Biedronce, w wiaderku i tylko lekko ją odsączyłam. Mięso wyjąć z
marynaty, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
kolor. Na dnie
naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kapusty, dodać 3 ziela, 2 listki i
poukładać na kapuście obsmażoną karkówkę.
Cebulę obrać, pokroić w
półplasterki, obsmażyć na patelni na której smażyła się karkówka i przełożyć na
karkówkę.
Całość przykryć resztą kapusty z dodatkiem ziela i 2 listków.
Na
patelnię wlać bulion, dodać cukier, ketchup, wszystko wymieszać i podgrzać. Tak
przygotowanym sosem zalać kapustę z mięsem. Naczynie
przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 2
godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz