×

Karkówka duszona w kapuście kiszonej, czyli mamuniu taki obiad to możesz mi robić co tydzień


Karkówka duszona w kapuście kiszonej, 
czyli mamuniu taki obiad to możesz mi robić co tydzień 


Usłyszeć takie słowa od dziecka, to miód dla serca matki 💓💓💓
.


  SKŁADNIKI:  

  • 1kg karkówki
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500ml bulionu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 cebule
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
 SKŁA

  MARYNATA:  

  • 8 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej lub dijon
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli


  WYKONANIE:  

Karkówkę pokroić w plastry. 




Do miski, w której będziemy marynować karkówkę wlać 8 łyżek oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, musztardę, sól, pieprz i paprykę. 




Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i obtoczyć w niej plastry mięsa. 




Przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, pokroić na drobniejsze kawałki. Ja dodałam kapustę kiszoną z marchewką, którą kupiłam w Biedronce, w wiaderku i tylko lekko ją odsączyłam. Mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kapusty, dodać 3 ziela, 2 listki i poukładać na kapuście obsmażoną karkówkę. 




Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, obsmażyć na patelni na której smażyła się karkówka i przełożyć na karkówkę. 




Całość przykryć resztą kapusty z dodatkiem ziela i 2 listków. 




Na patelnię wlać bulion, dodać cukier, ketchup, wszystko wymieszać i podgrzać. Tak przygotowanym sosem zalać kapustę z mięsem. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 2 godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger