Sos słodko-kwaśny do słoików, czyli co robi kobieta, która NIGDY się nie nudzi
To naprawdę dobry przepis, a jak przydają się gotowe słoiczki z sosem,
kiedy nie masz czasu na obiad... tylko podsmażasz kiełbaskę lub pokrojone
w paseczki piersi kurczaka, zalewasz sosem ze słoiczka, chwilę podgrzewasz i...
smacznego!
Składniki na ok. 5L:
- 3 kg młodej cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 1 i 1/2 szkl. octu 10%
- 1 i 1/2 szkl. Cukru
- 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka curry
- Ewentualnie do smaku: pieprz i sól
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki
jeśli jest młodziutka to jej nie obieramy. Ja miałam już taką większą, więc
obrałam ze skórki. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok
(przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).
Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa
odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i
gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy,
dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos
nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i
odwracamy do góry dnem. Pasteryzować 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz