×

Sos słodko-kwaśny do słoików, czyli co robi kobieta, która NIGDY się nie nudzi

 

To naprawdę dobry przepis, a jak przydają się gotowe słoiczki z sosem, 
kiedy nie masz czasu na obiad... tylko podsmażasz kiełbaskę lub pokrojone 
w paseczki piersi kurczaka, zalewasz sosem ze słoiczka, chwilę podgrzewasz i...
smacznego!
Składniki na ok. 5L:
  • 3 kg młodej cukinii
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • 1 i 1/2 szkl. octu 10% 
  • 1 i 1/2 szkl. Cukru
  • 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej
  • 2 łyżki bazylii
  •  2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry
  • Ewentualnie do smaku: pieprz i sól
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki jeśli jest młodziutka to jej nie obieramy. Ja miałam już taką większą, więc obrałam ze skórki. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc).  Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy z wytworzonego soku, przekładamy do dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu.  Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pasteryzować 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger