Szybka tarta z łososiem, mozarellą i pomidorami ... rodem z Lidla
Składniki
- ciasto francuskie: 200 g
- jajka: 5 szt.
- śmietana 30%: 100 ml
- pomidor sparzony, bez skórki, pokrojony w półplasterki
- łosoś wędzony: 150 g
- szczypiorek: 0,5 pęczka
- mozzarella: 185 g
- masło
- mąka
- bazylia: kilka listków
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok. Schłodzonym ciastem francuskim delikatnie, ale dokładnie wyklejamy formę do tarty. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta. Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w półplasterki pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany). Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz