Zakwas na barszcz bożonarodzeniowy 7-dniowy
Zakwas na barszcz gotuję co roku i wierzcie mi, ... co roku garnek jest coraz większy, a i tak kiedy święta się kończą syn mówi mi, że "czemu tak mało?" Przepis dostałam kilka lat temu i na stałe zagościł na naszym stole z wielkim powodzeniem.
Przepis na garnek 10L
Składniki:
- 1,5-2 kg buraków czerwonych
- 10-12 listków laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- sól
- 12 ząbków czosnku
- woda z ogórków kiszonych 0,9l
- 2 barszcze czerwone " Winiary" w proszku
- 3 kostki rosołowe
- majeranek
Wykonanie:
7 dni przed Wigilią nastawiamy nasz zakwas na barszczyk . Do garnka dodajemy pokrojone w plastry buraki nieobrane, ale bardzo dobrze wyszorowane. Do buraków dodajemy mielony kminek, ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy przegotowaną, ale ostudzoną wodą . Wlewamy też wodę z ogórków kiszonych . Nie bójcie się dawać przypraw, bo to one nadadzą unikatowy smak Waszemu barszczowi. Na wierzch kładziemy 4 kromki chleba żytniego na zakwasie. Pamiętajcie, że nie może być inny, bo wtedy jak wiem już z relacji innych osób zdarzało się, że zakwas zaczynał się psuć, co było czuć po specyficznym zapachu. Teraz przygniatamy lekko kromki chleba, aby się zamoczyły. Zakrywamy garnek i odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 7 dni, chociaż przyznam się szczerze, że zdarzyło mi się zapomnieć i mój zakwas stał tylko 4 dni, ale i tak barszczyk był super. Kiedy zakwas jest już gotowy, wstawiamy duży garnek na gaz i wlewamy całą zawartość zakwasu razem z burakami i gotujemy. Wsypujemy 2 barszcze czerwone w proszku "Winiary " , mieszamy intensywnie, następnie dodajemy kostki rosołowe i sporo majeranku. Zagotowujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz