...a w karnawale oponki serowe z piekarnika
Składniki na ok. 60 sztuk:
- 1,2 kg mąki uniwersalnej
- 300g twarogu półtłustego (może być z wiaderka)
- 3 żółtka
- 1 całe jajo
- 100 g masła
- 2 łyżki z brzuszkiem śmietany 12 %
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło, ser , żółtka, jajo, cukier, cukier waniliowy, spirytus, śmietanę, sól
zmiksować blenderem na gładką masę, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i wyrobić na gładkie ciasto. Dodawać mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie.Odstawiamy na chwilkę, aby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej. Następnie wałkujemy placki o grubości ok. 1cm, no może ciut cieńsze i wykrawamy szklanką kółka, w środku których wycinamy dziurkę kieliszkiem. Oponki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik (góra i dół) rozgrzewamy do temp.180stopni i wstawiamy oponki. Słodkości pieczemy ok.20min.
Te same oponki możecie smażyć na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zbrązowienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz