Ciasteczka z kakao Ani Starmach ... na szkolne spotkania
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę, pokrojone na kawałeczki masło, cukier,
śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj, aż składniki
się połączą. Następnie podziel ciasto na dwie części: do jednej dodaj
kakao i cynamon, a do drugiej zmielone migdały i cukier waniliowy. Oba
ciasta włóż na 15 minut do lodówki. Następnie każde rozwałkuj i połóż
jedno na drugim, zwiń w roladę i ponownie włóż na około 30 minut do
lodówki. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka. Ułóż
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku
nagrzanym do 180ºC, przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz