×

Nasze świetlicowe drożdżowe bułeczki zajączki

 

Składniki na 8 sztuk:
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 szklanka mleka 
  • 65 g masła
  • 1,5 – 2 szkl. mąki tortowej 
  • 1,2 szkl. cukru  
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • do posmarowania - 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka mleka 
Dodatkowo: 
  • rodzynki, tyle sztuk ile bułeczek
Wykonanie: 
W połowie letniego mleka rozmieszać drożdże dodając 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki tortowej, odstawić na ok. 15 minut aż zaczyn „ruszy”. Resztę mleka mocno podgrzać razem z i masłem - masło musi się rozpuścić. Odstawić żeby wystygło. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Dodać zaczyn, przestudzoną mieszankę mleka z masłem, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Zostawić w misce przykrytej ściereczką na ok. godzinę do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 mniej więcej równych części. Z każdej porcji ciasta oderwać jeden mały kawałek - to będzie kulka na ogonek. Drugi, trochę większy kawałek – to będzie głowa, uformować w lekko spłaszczony wałeczek i ostrym nożem naciąć wzdłuż mniej więcej do połowy – rozchylić … uszy. Przy drugim końcu wcisnąć w ciasto suszoną rodzynkę - to będzie głowa zająca z okiem i uszami. Największy kawałek porcji uformować na dość długi wałek i spiralnie go zwinąć.- to tułów zajączka. Wszystkie części złożyć tak żeby dobrze się stykały układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zajączki powinny leżeć w sporej odległości od siebie bo jeszcze urosną. Blachę z uformowanymi bułkami przykryć ściereczką i zostawiłam na 20-30 minut żeby podrosły. Przed pieczeniem posmarować jeszcze delikatnie pędzelkiem maczanym w żółtku roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki zajączki piec ok. 20 minut w 180 stopni C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozwolić im  wystygnąć… albo schrupać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger