Murzynek z kremem budyniowym
Składniki na blaszkę prostokątną :
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka palmy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki dowolnego dżemu
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki cukru
Krem:
- 0,8l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 kostka palmy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 słoiczek dowolnego ciemnego dżemu
Polewa czekoladowa :
- 3/4 kostki tłuszczu ( margaryny )
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy, następnie wszystkie składniki ciasta wrzucamy , wlewamy do makutry. Miksujemy mikserem na
gładką masę . Formę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. bez termoobiegu. Pieczemy około
45-55 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto dopiekło się w środku. Po
upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Krem: W międzyczasie z 0,8 mleka odlewamy około 1
szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, resztę zagotowujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka dolewamy ciągle mieszając rozpuszczony budyń, aż do
uzyskania gęstego budyniu. Powinien być bardziej gęsty niż taki deserowy. Odstawiamy go do wystygnięcia, po czym miksujemy z miękkim tłuszczem do uzyskania
jednolitej gładkości. Ciasto przekrawamy na dwie połowy. Na dolną część wykładamy krem, na niego dżem i przykrywamy drugą połową ciast lekko dociskając.
Polewa: Do małego rondelka wkładamy tłuszcz, wodę,
wsypujemy kakao, cukier i podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszamy, aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników. Gotujemy dość długo, aż polewa zgęstnieje... a to troszkę trwa. Następnie wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami i całość
wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz