Przekładaniec z ajerkoniakiem
Składniki na biszkopt na dużą prostokątną blachę:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
Jak wykonać puszysty biszkopt?
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną, ale puszystą pianę. Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem
z proszkiem do pieczenia. Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką. Przelej masę do przygotowanej blaszki. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Najlepiej nie wyjmować biszkoptu od razu - przez około 30 minut powinien pozostać w otwartym piekarniku.
Pozostałe składniki:
- gotowy krem ajerkoniakowy np. Gellwe
- dżem truskawkowy, ale może być inny smak
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Ostygnięty biszkopt przekroić na pół wzdłuż, Na dolnej warstwie rozsmarowujemy dżem, na nim układamy okrągłe biszkopty lekko dociskając Na nie wykładamy krem połowę kremu ajerkoniakowego. przykrywamy drugą połową ciasta, na które wykładamy pozostały krem. Na kremie układamy truskawki przekrojone na pół i zalewamy gęstniejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz