Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
SKŁADNIKI:
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 pęczki koperki
- duża marchewka
- duży korzeń pietruszki
- mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- sól, pieprz
- lane kluski domowej roboty
WYKONANIE:
Do
bulionu
wrzucamy poszatkowany koperek i starte na dużych oczkach: marchew i
pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 5
minut, na koniec dodaję łyżeczkę jogurtu. Gdy do koperkowej dodajecie
śmietanę, tego problemu nie ma. Hartujecie śmietanę z chochlą
gorącej zupy
i dodajecie ją pod koniec gotowania. Przygotowujemy lane kluski.
LANE KLUSECZKI:
- 1 jajko
- 150g mąki
- ok. 1 łyżki wody
- sól
WYKONANIE:
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki
mąki. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej
masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj. Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost
do posolonej wody lub czystej zupy. Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką
cedzakową na talerze. Jeżeli gotujesz w rosole, to
rozlej razem z rosołem na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz