×

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami



Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami



  SKŁADNIKI:  
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 pęczki koperki
  • duża marchewka
  • duży korzeń pietruszki 
  • mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 
  • sól, pieprz
  • lane kluski domowej roboty

  WYKONANIE:  

Do bulionu wrzucamy poszatkowany koperek i starte na dużych oczkach: marchew i pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 5 minut, na koniec dodaję łyżeczkę jogurtu. Gdy do koperkowej dodajecie śmietanę, tego problemu nie ma. Hartujecie śmietanę z chochlą gorącej zupy i dodajecie ją pod koniec gotowania. Przygotowujemy lane kluski.


  LANE KLUSECZKI:  
  • 1 jajko
  • 150g mąki
  • ok. 1 łyżki wody
  • sól

  WYKONANIE:  

Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki. Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj. Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy. Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze. Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger