Syrop z miętowy i lemoniada...MOCNOmiętowa
Syrop z mięty i lemoniada...MOCNOmiętowa
Mięta jest bardzo zdrową rośliną dla naszego organizmu, zawiera wapno, fosfor, magnez i żelazo. Mięta ma wpływ także na procesy trawienne naszego organizmu, usprawnia pracę jelit. Miętę możemy używać do herbat na zimno i na gorąco, do ciast i deserów, również do sałatek
Składniki:
- 40 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
Gałązki
mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi
dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze
40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry
dnem. Nie ma potrzeby ich pasteryzować, chociaż ja je pasteryzuje 10 minut. Tak przygotowany syrop rozrabia się z wodą. Jest znakomity w gorące
dni, wspaniale orzeźwia. Doskonały z kilkoma kostkami lodu.
- cytryna pokrojona w plastry
- syrop miętowy do smaku – polecam ten z przepisu powyżej
- cukier (ja nie dodaje go wcale, bo syrop już go zawiera, a my nie lubimy bardzo słodkiej)
- woda przegotowana lub mineralna
- liście świeżej mięty
Wszystkie składniki, oprócz świeżej mięty, dodajemy do dzbanka i intensywnie mieszamy, by cukier, jeśli go dodawaliśmy, się rozpuścił, a plastry cytryny puściły aromat. Następnie wstawiamy do lodówki i czekamy, aż lemoniada dobrze się schłodzi. Przed podaniem dodajemy listki
świeżej mięty i plastry cytryny do dekoracji i jeśli mamy ochotę, kostki lodu. By zrobić
lemoniadę o nieco oryginalnym posmaku, a nie dodajemy powyższego syropu, możemy dodać do gotowej
lemoniady, zaparzoną wcześniej z dwóch torebek, szklankę zielonej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz