×

Syrop z miętowy i lemoniada...MOCNOmiętowa



Syrop z mięty i lemoniada...MOCNOmiętowa



Mięta jest bardzo zdrową rośliną dla naszego organizmu, zawiera wapno, fosfor, magnez i żelazo. Mięta ma wpływ także na procesy trawienne naszego organizmu, usprawnia pracę jelit. Miętę możemy używać do herbat na zimno i na gorąco, do ciast i deserów, również do sałatek




Składniki:
  •  40 gałązek świeżej mięty
  •  2 litry wody
  •  1 kg cukru
  •  sok z 1 cytryny



Wykonanie:
Gałązki mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie ma potrzeby ich pasteryzować, chociaż ja je pasteryzuje 10 minut. Tak przygotowany syrop rozrabia się z wodą. Jest znakomity w gorące dni, wspaniale orzeźwia. Doskonały z kilkoma kostkami lodu.




Lemoniada mocno miętowa

Składniki - 
Porcja na 1 dzbanek

  • cytryna pokrojona w plastry
  • syrop miętowy do smaku – polecam ten z przepisu powyżej
  • cukier (ja nie dodaje go wcale, bo syrop już go zawiera, a my nie lubimy bardzo słodkiej)
  • woda przegotowana lub mineralna
  • liście świeżej mięty 
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz świeżej mięty, dodajemy do dzbanka i intensywnie mieszamy, by cukier, jeśli go dodawaliśmy, się rozpuścił, a plastry cytryny puściły aromat. Następnie wstawiamy do lodówki i czekamy, aż lemoniada dobrze się schłodzi. Przed podaniem dodajemy listki świeżej mięty i plastry cytryny do dekoracji i jeśli mamy ochotę, kostki lodu. By zrobić lemoniadę o nieco oryginalnym posmaku, a nie dodajemy powyższego syropu, możemy dodać do gotowej lemoniady, zaparzoną wcześniej z dwóch torebek, szklankę zielonej herbaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger