Ciasto z cukinII wilgotne i obłędnie czekoladowe
Składniki:
- 115 g masła
- 250 g cukru
- pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady
Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną -
przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do
powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim,
ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie
zaprzestając ucierania. Dodać cukier waniliowy i zmiksować. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w
trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do
połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą odciśniętą z soku cukinię i
rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Okrągłą formę wyłożyć papierem do
pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut
(lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać
polewą czekoladową.
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz