×

Ciasto z cukinII wilgotne i obłędnie czekoladowe

Składniki:
  • 115 g masła
  • 250 g cukru
  • pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać cukier waniliowy i zmiksować. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu dodać startą odciśniętą z soku cukinię i rozdrobnioną czekoladę, wymieszać. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 40 g masła
Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger