×

Ciasto z musem budyniowo-gruszkowym i bezą agrestową... pycha


Składniki na kakaowe ciasto kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 kostki margaryny w kostce
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Wykonanie: 
Wsypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy margaryny i siekamy je nożem, dodajemy, cukier, żółtka , proszek i zagniatamy szybko kruche ciasto. 1/3 odkrawamy i wkładamy do woreczka, a następnie wkładamy do zamrażalnika. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i wyklejamy nim prostokątną blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Spód ciasta podpiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Mus budyniowo- gruszkowy:
  •  6-10 gruszek (zależy od wielkości, ja miałam małe to dałam nawet 14)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru 
  • mleko
Wykonanie:
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przekrajamy na 4 części. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, troszkę słodzimy do smaku i gotujemy na półtwardo. W międzyczasie przygotowujemy budynie dając o połowę mleka mniej niż w przepisie. Do gorącego budyniu wrzucamy odsączone gruszki i miksujemy mikserem, aby gruszki troszkę się rozpadły, ale nie całkiem.

Beza:
  • białka z 4 jajek
  • 1/2 szkl. cukru
  • galaretka agrestowa
  •  cukier puder do posypania ciasta
Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na końcu galaretkę agrestową, ma być sztywna. Na podpieczone ciasto wykładamy gorący budyń, ścieramy 1/2 zmrożonego ciasta, na nie wylewamy bezę i na nią znów ścieramy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger