Ciasto z musem budyniowo-gruszkowym i bezą agrestową... pycha
Składniki na kakaowe ciasto kruche:
Beza:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 kostki margaryny w kostce
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Wsypujemy mąkę na stolnicę, dodajemy margaryny i siekamy je nożem,
dodajemy, cukier, żółtka , proszek i zagniatamy szybko kruche ciasto.
1/3 odkrawamy i wkładamy do woreczka, a następnie wkładamy do
zamrażalnika. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i wyklejamy nim
prostokątną blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Spód ciasta
podpiekamy 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Mus budyniowo- gruszkowy:
- 6-10 gruszek (zależy od wielkości, ja miałam małe to dałam nawet 14)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- mleko
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przekrajamy na 4 części. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, troszkę słodzimy do smaku i gotujemy na półtwardo. W międzyczasie przygotowujemy budynie dając o połowę mleka mniej niż w przepisie. Do gorącego budyniu wrzucamy odsączone gruszki i miksujemy mikserem, aby gruszki troszkę się rozpadły, ale nie całkiem.
Beza:
- białka z 4 jajek
- 1/2 szkl. cukru
- galaretka agrestowa
- cukier puder do posypania ciasta
Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier, a na końcu galaretkę agrestową, ma być sztywna. Na podpieczone ciasto wykładamy gorący budyń, ścieramy 1/2 zmrożonego ciasta, na nie wylewamy bezę i na nią znów ścieramy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz