Galaretka z czarnej porzeczki
Po prostu, kocham zapach i smak czarnej porzeczki, a galaretka z niej to już "poezja smaku". Ten cudowny zapach i smak porzeczek możemy zamknąć w słoikach cieszyć się nimi nie tylko zimą. Galaretkę natomiast możemy wykorzystać do gofrów, naleśników, koktajli a nawet mięsa.
Galaretka z czarnej porzeczki
WYKONANIE:
Porzeczki dokładnie umyć i oczyścić ze szypułek. Wrzucić do garnka lub brytfanki. Wlać 1/2 szklanki wody. Gotować 30 min na wolnym ogniu. W trakcie gotowania stopniowo dodawać cukier. Następnie, powstałą pulpę zblendować blenderem. Robi to się bardzo szybko, ponieważ skórki są rozgotowane. Zagotować. Gorącą masą napełniać czyste słoiczki i odwracać do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Generalnie tej galaretki się nie pasteryzuje, ale ja z przezorności słoiki gotuję 15-20 minut.
ETYKIETY NA SŁOIKI ZNAJDZIESZ WYDRUKOWAĆ TUTAJ:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz