×

Galaretka z czarnej porzeczki


Po prostu, kocham zapach i smak czarnej porzeczki, a galaretka z niej to już "poezja smaku". Ten cudowny zapach i smak porzeczek możemy zamknąć w słoikach cieszyć się nimi nie tylko zimą. Galaretkę natomiast możemy wykorzystać do gofrów, naleśników, koktajli a nawet mięsa.

Galaretka z czarnej porzeczki

  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody


   WYKONANIE:   
Porzeczki dokładnie umyć i oczyścić ze szypułek. Wrzucić do garnka lub brytfanki. Wlać 1/2 szklanki wody. Gotować 30 min na wolnym ogniu. W trakcie gotowania stopniowo dodawać cukier. Następnie, powstałą pulpę zblendować blenderem. Robi to się bardzo szybko, ponieważ skórki są rozgotowane. Zagotować. Gorącą masą napełniać czyste słoiczki i odwracać do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.  Generalnie tej galaretki się nie pasteryzuje, ale ja z przezorności słoiki gotuję 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger