Sernik jagodowy
Sernik jagodowy
- tortownica o śr. 24 cm
- 220g herbatników
- 100g masła
- 1 kg mielonego sera np. z wiaderka
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka
- 200g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 budyń śmietankowy
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300g jagód, borówek lub świdośliwy (mogą być mrożone)
Spód ciasta: Masło roztopić i studzić. Herbatniki zmiksować lub zblendować na piasek. Do ciasteczek dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Powstałą masą ciastkową wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównać i docisnąć. Do misy miksera przełożyć oba sery, dodać cukry, jogurt oraz budyń i dokładnie mieszać. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać jagody oraz borówki i całość wymieszać delikatnie szpatułką. Gotową masę wylać delikatnie na wcześniej przygotowany spód i ładnie wyrównać. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160’C i piec przez 75 minut.
Od razu po upieczeniu ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy, aby sernik równo opadł. Ciasto zostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przygotować wierzchnią warstwę ciasta. Do garnuszka przełożyć owoce jagodowe, zasypać cukrem i gotować mieszając, aż zmiękną i większość soku odparuje. Całość zblendować na gładki mus. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem na sztywno. Na wierzch ciasta wyłożyć ubitą śmietankę, a następnie łyżką układać dekoracyjnie mus jagodowy. Za pomocą łyżki mieszać delikatnie mus ze śmietanką tworząc ozdobne esy-floresy. Ponownie włożyć ciasto do lodówki na minimum pół godziny. Dowolnie udekorować, np. listkami mięty lub melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz