×

Grillujemy, czyli szaszłyki z boczkiem, kurczakiem, cukinią, papryką i cebulką

Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dag boczku pokrojonego w plastry
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 4 pieczarki (niekoniecznie)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z jednej cytryny
  • przyprawa : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek 
Wykonanie:
Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła i sok z cytryny wymieszać w miseczce. Pierś kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (3-4 cm). zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz.. Piec na grillu podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem z pieczenia. Przygotowujemy w między czasie pozostałe składniki do szaszłyka: pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, paprykę i cukinię kroimy w kostkę, cebulę kroimy w ćwiartki. Całość pokrojonych składników wrzucamy do miski i posypujemy solą oraz pieprzem. Przygotowujemy szaszłyki nabijając naprzemiennie mięso, boczek i warzywa na patyczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger