Grillujemy, czyli szaszłyki z boczkiem, kurczakiem, cukinią, papryką i cebulką
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 30 dag boczku pokrojonego w plastry
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 4 pieczarki (niekoniecznie)
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z jednej cytryny
- przyprawa : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek
Przygotować marynatę: olej,
zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła i sok z cytryny
wymieszać w miseczce. Pierś kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (3-4 cm). zalać marynatą
odstawić na minimum 1 godz.. Piec na grillu podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem
z pieczenia. Przygotowujemy w między
czasie pozostałe składniki do szaszłyka: pieczarki obieramy i kroimy na
ćwiartki, paprykę i cukinię kroimy w kostkę, cebulę kroimy w ćwiartki. Całość
pokrojonych składników wrzucamy do miski i posypujemy solą oraz pieprzem. Przygotowujemy szaszłyki
nabijając naprzemiennie mięso, boczek i warzywa na patyczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz