Grillujemy...czyli rodzinne kofty z orzeźwiającym sosem miętowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego dowolnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sporo ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- odrobina oliwy lub oleju
Do miski wkładamy mielone
mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz
przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będziemy grillować na
tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez
około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Z mięsa robimy kulki,
nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Smażymy na grillu posmarowane kilkoma kroplami oliwy lub
oleju. Kofty możemy podawać z sosem tzatziki lub orzeźwiającym sosem miętowym.
Orzeźwiający sos miętowy
do mięsa i grillowanych warzyw
Składniki:- 200g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty, typu greckiego)
- 15-20 listków posiekanej mięty
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Wykonanie:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem cytryny oraz skórką z cytryny i posiekaną miętą. Dodajemy przyprawę garam masala, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Sos najlepiej smakuje schłodzony.
zdjęcie zaczerpnięte ze strony:
https://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/03/indyjski-sos-jogurtowy-z-mieta.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz