×

Grillujemy...czyli rodzinne kofty z orzeźwiającym sosem miętowym

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego dowolnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sporo ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • patyczki do szaszłyków 
  • odrobina oliwy lub oleju
Wykonanie:
Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będziemy grillować na tradycyjnym grillu, patyczki do szaszłyków należy wymoczyć w wodzie przez około 15 minut (nie będą się paliły podczas grillowania). Z mięsa robimy kulki, nadziewamy je na patyczki i dłońmi formujemy odpowiedni kształt. Smażymy na grillu posmarowane kilkoma kroplami oliwy lub olejuKofty możemy podawać z sosem tzatziki lub orzeźwiającym sosem miętowym.

Orzeźwiający sos miętowy

do mięsa i grillowanych warzyw

Składniki:
  • 200g jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty, typu greckiego) 
  • 15-20 listków posiekanej mięty 
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Wykonanie:
Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sokiem cytryny oraz skórką z cytryny i posiekaną miętą. Dodajemy przyprawę garam masala, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Sos najlepiej smakuje schłodzony.

zdjęcie zaczerpnięte ze strony: 
https://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/03/indyjski-sos-jogurtowy-z-mieta.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger