Jak mówi mój mąż : "PRZEPYSZNA zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego"
Składniki:
- 2 nieduże cukinie
- 60-70 dag mięsa mielonego
- 4 pomidory i mały koncentrat pomidorowy
- 3 cebule
- 4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- 40 dag mozzarelli lub sera żółtego
- zioła (bazylia, oregano, świeże lub suszone)
- sól do smaku
- dowolny makaron
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cukinię obrać i pokroić w krążki nie grubsze niż 0,5
cm. Cukinię rozłożyć na talerzach, posolić i pozostawić na 15 min. Po tym czasie wytrzeć ręcznikiem papierowym, w ten sposób
pozbędziemy się wody, która się na niej zebrała. Zdziwicie się ile jej będzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć z
czosnkiem. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dorzucić do
cebuli, chwilę smażyć. Dołożyć mięso mielone i razem smażyć. Dodać sparzone, pokrojone
w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość gotować bez przykrycia aż
pomidory zmiękną i odparują! Dodać zioła, sól do smaku. Na dno żaroodpornego naczynia wysypać ugotowany makaron. Na nim ułożyć krążki cukinii. Na nią wyłożyć połowę sosu. Sos przykryć
resztą cukinii, na to pozostały sos. Na sosie ułożyć pokrojoną mozzarellę lub posypać startym żółtym serem. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz