Pierogi z jagodami
Składniki:
- 400 g - mąki
- 250 ml - gorącej wody
- 1 - jajko
Przygotowanie:
Na stolnicy usypcie kopczyk z mąki, odrobinę zostawcie na boku. Zróbcie dołek, do dołka wlejcie gorącą wodę i delikatnie wymieszajcie nożem - zagarniając mąkę do środka (ta czynność to zaparzanie ciasta). Gdy woda z mąką zamieni się na stolnicy w „klajster”, zróbcie w nim dołek, do dołka wsypcie odrobinę mąki i wybijcie jajko. Wszystko wymieszajcie nożem i wyróbcie dłońmi - ciasto powinno być "wolne", bo wtedy dobrze się klei, a po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 3-4 milimetrów. Szklanką wykrawajcie krążki i nadziewajcie jagodami z cukrem. Uwaga! Cukrem posypujcie jagody tuż przed nakładaniem do pieroga. Jeżeli zrobicie to wcześniej puszczą sok, który będzie otwierał ciasto podczas gotowania. Porządnie sklejone ugotujcie w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną odcedzajcie na sicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz