Ketchup z cukinii i marchewki
Wykorzystaj go do pizzy, zapiekanek, jako dodatek do sosu do gołąbków,
do sosu którym zalejesz pulpeciki, itp.
- 1 kg cukinii obranej
- 30 dag obranej marchwi
- 1 1/2 łyżki soli
- 20 dag cebuli
- 2 liście laurowe
- koncentrat pomidorowy mały słoiczek
- 1/4 szkl. oleju
- 1/4 szkl. octu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 ząbki czosnku
- suszony lubczyk, majeranek, natka pietruszka, bazylia
- pieprz, sól
- sos sojowy
Cukinię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i
zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Marchewkę obrać ze
skórki, opłukać też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Razem z cukinią
przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i włożyć do lodówki na noc. Na
drugi dzień odcisnąć z soku i przełożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić w
kostkę i przełożyć do garnka z cukinią i marchewką. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem
przez około 15 minut. Następnie dodać
koncentrat pomidorowy, olej, ocet, ostrą paprykę i curry. Razem wymieszać i gotować
dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w
kosteczkę. Następnie dodać do warzyw wraz ze szczyptą lubczyku,
rozgniecionego w palcach majeranku, natki zielonej pietruszki, bazylii, czarnego pieprzu oraz
kilka kropli sosu sojowego. Całość razem wymieszać, wyjąć listki laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz