Placki z cukinii podane z indykiem i sosem tzatziki
To danie do którego wracam, ponieważ moi goście zawsze się nim zachwycają, mimo że wydaje się takie banalne😄 Delikatne placuszki z cukinii podane z orzeźwiającym sosem i zdrowym indykiem. Pyszne połączenie!
Placki z cukinii
SKŁADNIKI:
- 2 duże cukinie
- 1 jajo
- 3-4 łyżki mąki
- garść koperku
- 2 łyżki majonezu
- olej (do smażenia)
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa (szczypta)
WYKONANIE:
Umyć cukinie, odciąć końcówki, wydrążyć gniazda nasienne. Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba obierać jej ze skórki. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Dodać soli i poczekać 15-20 minut aż cukinia puści
sok. Wtedy ją odcedzić i dodać jajo oraz mąkę. Następnie pokrojony koperek i przyprawić do smaku gałką. Nakładać na rozgrzany olej łyżkę
"ciasta" i smażyć do zarumienienia. Po usmażeniu placki są kruche, ale jeśli tak jak my lubicie bardziej miękkie, to doradzam poddusić je w garnku. Podlewamy je wtedy tłuszczem ze smażenia. Zakrywamy garnek pokrywką i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z sosem tzatziki. Przepis znajdziecie tutaj:
Placuszki wybornie smakują z indykiem, przepis poniżej:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz