×

Placki z cukinii podane z indykiem i sosem tzatziki



To danie do którego wracam, ponieważ moi goście zawsze się nim zachwycają, mimo że wydaje się takie banalne😄 Delikatne placuszki z cukinii podane z orzeźwiającym sosem i zdrowym indykiem. Pyszne połączenie!

Placki z cukinii


  SKŁADNIKI:  
  • 2 duże cukinie
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżki mąki
  • garść koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • olej (do smażenia)
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa (szczypta)

  WYKONANIE:  

Umyć cukinie, odciąć końcówki, wydrążyć gniazda nasienne. Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba obierać jej ze skórki. Zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Dodać soli i poczekać 15-20  minut aż cukinia puści sok. Wtedy ją odcedzić i dodać jajo oraz mąkę. Następnie pokrojony koperek i przyprawić do smaku gałką. Nakładać na rozgrzany olej łyżkę "ciasta" i smażyć do zarumienienia. Po usmażeniu placki są kruche, ale jeśli tak jak my lubicie bardziej miękkie, to doradzam poddusić je w garnku. Podlewamy je wtedy tłuszczem ze smażenia. Zakrywamy garnek pokrywką i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z sosem tzatziki. Przepis znajdziecie tutaj:



Placuszki wybornie smakują z indykiem, przepis poniżej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger