Sezon na cukinie rozpoczęty, czyli cukinia faszerowana mięsem i ryżem
- 4 młode cukinie
- 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 2 młode cebulki (mogą być ze szczypiorkiem)
- 1 jajko
- sól, pieprz, majeranek, bazylia
- odrobina oleju
- starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Młode cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i za
pomocą łyżki wydrążyć środek. Lekko je nasolić i odstawić żeby wypuściły sok. Na rozgrzanym oleju na patelni zeszklić pokrojoną cebulkę.
Następnie dodać ją do mięsa mielonego i doprawić przyprawami. Dodać jajko i bułkę tartą. Tak przygotowane mięso wymieszać dokładnie z ugotowanym ryżem. Zwartym farszem wypełnić (wcześniej odsączone z wody)
cukinie, a wierzch obsypać tartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika na ok.
40 min, w temp. 180 st. i zapiec. Podawać polane ketchupem lub sosem
czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz