×

Sezon na cukinie rozpoczęty, czyli cukinia faszerowana mięsem i ryżem


Składniki:
  •  4 młode cukinie
  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 2 młode cebulki (mogą być ze szczypiorkiem) 
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia
  • odrobina oleju
  • starty ser żółty do posypania

Przygotowanie:
Młode cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Lekko je nasolić i odstawić żeby wypuściły sok. Na rozgrzanym oleju na patelni zeszklić pokrojoną cebulkę. Następnie dodać ją do mięsa mielonego i doprawić przyprawami. Dodać jajko i bułkę tartą. Tak przygotowane mięso wymieszać dokładnie z ugotowanym ryżem. Zwartym farszem wypełnić (wcześniej odsączone z wody) cukinie, a wierzch obsypać tartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min, w temp. 180 st. i zapiec. Podawać polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger